Hoe kan AI jouw bezoekers helpen?

Inmiddels is ChatGPT niet meer weg te denken. Ook bij OpenGemeenten raadplegen we het regelmatig. Heb jij ideeën om toe te passen op je website?

In de kenniscarrousel hebben we een kleine demonstratie gegeven waar we aan de hand van kunstmatige intelligentie een Powerpointpresentatie in elkaar hebben gezet met door AI zelf bedachte stellingen. Dit was een klein voorbeeldje hoe deze technologie kan helpen bij bepaalde werkzaamheden zodat je zelf minder hoeft te doen :slight_smile:

Welke mogelijkheden zien jullie waar AI de bezoeker echt kan helpen of waar je als redacteur bij geholpen kan worden in het verlichten of vergemakkelijken van je werkzaamheden.

In de gesprekken in Baarn kwamen we al uit op:

  • Automatisch metabeschrijvingen vullen
  • Automatisch trefwoorden toevoegen
  • Automatisch gerelateerde content tonen op pagina’s

We zijn benieuwd naar waar jullie over nadenken!

Voetnoot 1): “AI” is een beetje een zogenaamd Buzzword geworden. AI kan soms verward worden met Machine Learning (ML) Deeplearning (DL) Robotisering en dergelijke. Voor dit topic doen we niet moeilijk en mag alles onder het containerbegrip geplaatst worden :slight_smile:

Voetnoot 2): AI is niet echt een groene oplossing. Het kost veel energie en blijkbaar water om het in te zetten.

1 like

Ik denk dat niet alleen AI bezoekers kan helpen maar ook ons.

Misschien kan AI een vertaling maken van bepaalde analytics zodat je de website beter kan inrichten en kan inspelen op de bezoeker…denk aan het bijhouden van welke pagina’s bezocht worden. Maar ook een signaal kan geven wanneer pagina’s minder interessant zijn. Uiteraard heb je daar nu bepaalde programma’s voor. Maar hoe mooi zou het zijn als dit automatisch gaat. Het zou een hoop werk schelen :wink:

He @linda.prins Dat is toevallig. We gaan een pilot doen met een Zweedse startup, Rek.ai. Op basis van diverse factoren zoals tijd, jaargetijde, context van bezochte pagina’s en herkomst van externe pagina’s zoals Google, Facebook en dergelijke legt rek.ai een algemeen gedrag vast dat overeenkomt met het algemene bezoekersgedrag. Op basis daarvan kunnen suggesties aan de bezoeker gegeven worden van pagina’s die interessant kunnen zijn. In de zomer krijgen bezoekers bijvoorbeeld andere paginasuggesties dan in de winter. Rek.ai is dus de robot-collega van de webredactie die er 24/7 voor zorgt dat bezoekers de juiste suggesties voor vervolgpagina’s en interessante nieuwsberichten krijgen.

De kunstmatige intelligentie wordt alleen ingezet op “wat er aangeboden wordt”. Het wordt niet ingezet om zelf teksten of beelden te genereren. Hierdoor kunnen we ook in lijn blijven met de “EU AI Act”. En omdat het om algemeen gedrag gaat en niet over specifiek gedrag van bezoekers blijft er voldaan worden aan AVG en bescherming van de bezoeker.

Dit is een demo van rek.ai: University website presentation

Afgelopen dinsdag organiseerden we een kennissessie om een idee te pitchen voor automatische suggesties voor de meta-beschrijving en trefwoorden bij pagina’s. We merken dat dit vaak lastig is om deze velden te vullen.

De oplossing die we willen maken:
Inzetten van AI om automatisch descriptions te maken en keywords te vullen.

Het doel dat we willen bereiken:

  • Verlichten redactionele druk
  • Verbetering aanbieden SEO informatie in externe zoekmachines
  • Verbetering aanmaken zoekwoorden.
  • Automatisch synoniemen maken

Kortom, blije redacteuren, meer bezoekers :wink:

Bekijk de opname van de kennissessie voor meer informatie over ons plan.

Zie je hier iets in? Laat je reactie hier achter!

1 like

De opname van de kennissessie over AI en SEO is te bekijken op ons Vimeo-kanaal.