Metadata is key voor het vindbaar maken van je content

In 4 korte sessies met verschillende mensen hebben we het zoeken op de websites besproken en bekeken. Gek eigenlijk dat we het altijd over zoeken hebben, terwijl we eigenlijk willen dat wat we maken ook gevonden wordt. Of juist niet. Pagina’s die puur voor navigatiedoeleinden zijn, hoeven niet te verschijnen in zoekresultaten.

Metadata is key voor het vindbaar maken van je content op je eigen website, maar ook via zoekmachines als Google. Diezelfde metadata wordt ook gebruikt voor het weergeven van productinformatie op de website van overheid.nl.

Welke velden worden waar weergegeven of voor gebruikt, hoe lang moet je je omschrijving maken en wat gebeurt er in de zoekresultaten als je geen metadata ingevuld hebt. Hoe werkt de functionaliteit die nu deel uitmaakt van het OpenGemeenten cms waarmee je bepaalde paginatypen kunt boosten in de zoekresultaten en waarom geef je een bepaald type pagina meer prioriteit.

We hadden leuke gesprekken en hebben veel bekeken, zowel hoe je het zou willen hebben als hoe je het liever niet ziet. Leuk en leerzaam om dit in kleine groepen zo te kunnen bekijken.