Doorontwikkelen zoekfunctie

We werken aan de zoekfunctionaliteit, zodat bezoekers snel hun weg vinden over de website. Door een goede zoekfunctie hoeven bezoekers niet eerst te snappen hoe een website in elkaar steekt, maar kunnen ze direct doelgericht zoeken. Daarnaast biedt ‘zoeken’ een uitvlucht wanneer een bezoeker vastloopt tijdens het navigeren door de website. Hebben gebruikers geen idee waar ze iets moeten vinden, dan vallen ze vaak terug op ‘zoeken’.

Doel: beter zoeken

De zoekfunctionaliteit die we aanbieden is op dit moment redelijk basaal. Bezoekers typen een zoekwoord in in de zoekbalk. Ze krijgen een zoekresultatenoverzicht van webpagina’s. We willen de mogelijkheden uitbreiden.

De vernieuwde zoekfunctionaliteit zorgt ervoor dat bezoekers die ervoor kiezen om via zoeken te navigeren over de website, sneller bij de informatie komen. Bovendien worden ze beter ondersteund in het formuleren van hun zoekvraag.

Daarnaast willen we ook de mogelijkheden uitbreiden voor een redacteur zodat de redacteur meer invloed heeft op de score van content in de zoekresultaten. Er is nu geen regie op de vindbaarheid van content, documenten en gelinkte websites. We kunnen aangeven hoe de ranking ongeveer werkt, maar klanten kunnen daar geen invloed op uitoefenen. Verbetering van de zoekfunctionaliteit biedt die regie.

2 likes

We hebben een volgende stap gezet in de verbetering van zoeken. Je kunt nu zoekadvertenties plaatsen. Hiermee kun je trefwoorden invoeren en links maken naar interne pagina’s of externe links. Zo ziet het eruit:


Heb je interesse? Laat het weten, dan zetten we de mogelijkheid voor je aan.

2 likes

Top! Zou fijn zijn als jullie dit voor ons kunnen aanzetten :slight_smile:

1 like

Zou ook fijn zijn als je dit voor ons kunt aanzetten. Super!

1 like

Voor Katwijk ook graag.

Dat ziet er goed uit! Voor Medemblik ook graag!

Voor Schouwen-Duiveland ook graag aanzetten. Mooi aanvulling!

Dat ziet er idd goed uit. Ook graag voor Wijk bij Duurstede aanzetten. Bedankt :grinning:

Hoi Inge,

Zijn hier kosten aan verbonden?

Nee, dit is onderdeel van het project zoeken. We hebben dit gecombineerd met de upgrade naar v11.

Top, dan mag dit aangezet worden op Meerinzicht, Ermelo, Harderwijk en Zeewolde.

@Inge dit is een mooie uitbreiding voor de zoekmachine. Zeker als het gaat om het aanvragen van producten. Zou je dit voor ons ook kunnen aanzetten? Zou heel fijn zijn! :slight_smile:

1 like

Voor Heemskerk ook! Ziet er goed uit.

1 like

Hoi Inge,

Dat is een gave toevoeging aan de zoekmachine.

Kun je dat ook voor gemeente Westland aanzetten?

1 like

Door de welverdiende vakantie van Inge kom ik als plaatsvervangende Product Owner op de lijn. De werkzaamheden voor het aanzetten van deze nieuwe toevoeging worden gepland. Doordat er ook nieuwe rollen geïntroduceerd worden moeten deze voor alle gemeenten ingesteld worden. In de aankomende sprint starten we met de werkzaamheden.

Waarschijnlijk zijn er 4 weken nodig om alle websites te updaten. Aan het einde van de sprint stellen we de gemeenten op de hoogte die de functionaliteit hebben ontvangen.

Online kun je alvast bekijken hoe je zoekadvertenties kunt maken: Zoekadvertentie maken | OpenGemeenten

Ha Ben, ook voor Rhenen zouden we hier graag gebruik van maken. Dank alvast!

2 likes

Ook voor ons in Ede een hele welkome toevoeging. Zou je dit voor ons ook aan willen zetten? :slight_smile:

2 likes

Hoi Ben, klinkt goed! Is het dan zo dat de functionaliteit zoekadvertenties een toevoeging is die automatisch meekomt bij de update? Heb al wel aangegeven dat wij ook interesse hebben, maar als dit automatisch gaat dan hoeven dit niet allemaal apart aan te geven. Of wel?

1 like

Voor Zeist ook graag aan zetten.

1 like

Ze worden automatisch bij iedere gemeenten aangezet, maar het is altijd tof om te zien dat deze functionaliteit erg gewild is!

Zoals ik ook beschreef updaten we alle gemeenten die de functionaliteit hebben ontvangen omdat het ons waarschijnlijk niet lukt om het in 1 sprint toegepast te hebben.

1 like